Zit je nu op de middelbare school en denk je erover om het onderwijs in te gaan? Misschien twijfel je nog of het onderwijs bij je past, of je bent benieuwd welke stappen je moet ondernemen om toegelaten te worden tot de Pabo. Zo kun je leraar worden op een basisschool, maar ook vakdocent in het voortgezet onderwijs, om maar een paar opties te benoemen. We bespreken graag de verschillende mogelijkheden en bijbehorende trajecten met je.
Toegelaten worden tot de Pabo
Om toegelaten te worden tot de Pabo zijn er een aantal beoordelingsmomenten. Afhankelijk van je vooropleiding zijn er toelatingstoetsen voor Aardrijkskunde, Natuur & Techniek en Geschiedenis. Heb je havo-examen gedaan in één of meerdere van deze vakken? Dan hoef jij deze toets(en) niet te maken. Heb je vmbo gedaan of geen havo-examen gedaan in één of meerdere van deze vakken? Dan wordt er van je verwacht dat jij je inschrijft voor deze toetsdagen. Na inschrijving op de Pabo ontvang je een link om je in te schrijven. Wil je hier meer over lezen? Ga naar www.goedvoorbereidnaardepabo.nl. De wiskunde toets (WISCAT) is een verplicht onderdeel voor het behalen voor je Pabo-diploma. Hiervoor krijg je tijdens de opleiding een aantal toetskansen. Het is ook mogelijk om een extra kans te krijgen om voor de start van de Pabo deze toets alvast te maken. Zo kan je toets alvast in de pocket hebben voordat je aan de Pabo begint of weet je waar je aan moet werken. Na inschrijving word je uitgenodigd voor een studiekeuzecheck-dag (SKC-dag). Je neemt een motivatiebrief mee en voert een persoonlijk gesprek. Samen kijken we of de gekozen Pabo-opleiding bij je past.
De Pabo-opleiding
Ben je toegelaten? Dan volgen de meeste studenten het reguliere traject van 4 jaar. In het eerste jaar begin je direct met stagelopen. Je bent 2 dagen in de praktijk en 3 dagen op de Pabo. Je schooljaar is verdeeld in vier periodes, waarbij je aan het eind van de periode één toetsweek hebt, een inleverweek waarin je werkstukken kunt (af)maken en inleveren en een bufferweek, waarin de docenten toetsen nakijken en jij je kunt voorbereiden op de volgende periode. Daarnaast ga je in je eerste jaar op kamp, dat wordt in Den Haag georganiseerd door tweedejaars studenten. Daarin leer je vaardigheden die bij het vak bewegingsonderwijs horen, zoals organiseren. Ook in het tweede jaar loop je stage, zodat je zowel ervaring hebt in de boven- als onderbouw. In het derde jaar ga je je vervolgens specialiseren op jongere of oudere kinderen. En kies je een minor als specialisatie, bijvoorbeeld muziekspecialist of orthopedagogiek. Je rondt de opleiding af met een lio-stage en een afstudeeronderzoek.
Na een dagje proefstuderen kwam ik thuis en zei: "Mam, het wordt tóch het onderwijs!"
Simone doet Pabo aan InHolland Den Haag
"Toen ik naar open dagen van verschillende studies ging sprak eigenlijk niets me aan. Toen bedacht ik me dat ik eigenlijk mijn hele leven al heb geroepen dat ik juf wilde worden. Ik ging een dagje proefstuderen bij de Pabo en na een aantal gesprekken met eerstejaars kwam ik thuis en zei: "Mam, het wordt tóch het onderwijs!" Inmiddels heb ik mijn eerste jaar succesvol afgerond en ben ik zo blij met de keuze die ik heb gemaakt. Het kost wel wat doorzettingsvermogen en je moet goed plannen, maar voor de klas staan past echt helemaal bij mij!"