"Is het onderwijs iets voor mij?" - een belangrijke vraag om antwoord op te weten op het moment dat je overweegt om het onderwijs in te gaan. Hierop is natuurlijk geen kant-en-klaar antwoord te geven, maar er zijn wel een aantal belangrijke indicatoren op basis waarvan we een inschatting kunnen geven. Bij voor de klas staan komt namelijk veel kijken; vaak veel meer dan mensen zich beseffen. Vaardigheden als goed kunnen samenwerken en diplomatie komen goed van pas, naast vele andere talenten. Ben jij geschikt?
Is het onderwijs iets voor mij?
Het beroep leraar is een vak apart. Met gemiddeld 25 leerlingen in je groep, met allerlei achtergronden, sociaal-economische situaties en verschillende leerniveaus is het aan jou om hen tot leren en ontwikkelen te brengen. Omdat je continu bezig bent met het tot ontwikkeling brengen van kinderen, is het ook belangrijk dat je zelf nieuwsgierig bent naar hoe je jouw lessen en het onderwijs in het algemeen kunt verbeteren en vernieuwen. Het onderwijs draait in toenemende mate om samenwerken, de tijd dat je als leraar alleen voor de klas stond is grotendeels voorbij nu er ook veel onderwijsassistenten en leraarondersteuners zijn die de taak van het tot ontwikkeling brengen van de leerlingen met jou delen.
Wanneer je overweegt het onderwijs in te gaan is het bovendien belangrijk om het leraarschap niet te onderschatten. Zeker wanneer je een flexibel of verkort pabo-traject volgt moet je er rekening mee houden dat dit een vrj intensief traject is dat om veel motivatie, doorzettingsvermogen en een flinke tijdsinvestering vraagt.
Wat voor type persoon past goed voor de klas?
Het is belangrijk dat je gemotiveerd bent. Daarnaast vraagt de praktijkgerichte opleiding van je dat je goed kunt reflecteren op je eigen handelen en dit ook leuk vindt om te doen. Evaluaties en jezelf blijven doorontwikkelen zijn een terugkomend onderdeel binnen niet alleen de opleiding, maar je gehele loopbaan.
Daarnaast is Talentum Haagland veel bezig met het ontwikkelen en innoveren van het onderwijs. Daarom vinden wij het belangrijk dat ook onze studenten en leraren bezig zijn met het ontwikkelen van hun lessen en niet simpelweg een 'geschiedenisles afdraaien'. Nieuwsgierigheid is daarom ook een eigenschap die past bij het type persoon die wij graag voor de klas zien.
Als je wilt kijken of het vak van leraar bij jou past is het mogelijk om een paar dagen in de school mee te lopen. Neem daarvoor contact op met de opleidingscoördinator van de scholen bij jou in de buurt.
Afhankelijk van waar je wilt gaan lesgeven en welke achtergrond je hebt, zijn er verschillende trajecten die geschikt kunnen zijn voor jou. Via onze homepage kun je kiezen welke situatie van toepassing is op jou; ben je bijvoorbeeld een zij-instromer, student aan de Pabo, al werkzaam in het onderwijs maar wil je je lesbevoegdheid halen? Of ben je een herintreder, wil je vakdocent worden of ben je nu een middelbare scholier? Op de betreffende pagina's vind je meer informatie voor jou.
De pabo is een pittige opleiding. Je moet bereid zijn om ervoor te werken en je wordt direct in het diepe gegooid. Dat alle mensen om je heen hetzelfde doel hebben en er veel begeleiding is maakt het een ontzettend leuke opleiding.